enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,6104
EURO
15,4343
ALTIN
793,11
BIST
1.987,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
8°C
İstanbul
8°C
Açık
Perşembe Karla Karışık Yağmurlu
10°C
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
SON DAKİKA
Çılgın Sayısal Loto sonuçları: Büyük ikramiyede devir devam ediyor
On Numara sonuçları: Büyük ikramiye sahibini buldu
Marmara Denizi’nde 3.4 büyüklüğünde deprem!
Acile gelen genç kadın gözünü doktorun odasında açtı!
Yanardağ patladı! ABD ve 3 ülke Tsunami alarmına geçti
Van’da 4.6 büyüklüğünde deprem!
İzmir’deki yangında 2’si ağır, 3 yaralı!
‘Dur’ ihtarına uymadı, polislerin üzerine araç sürdü
Sayısal Loto’da ikramiye kazandıran numaralar…
Süper Loto sonuçları: Büyük ikramiye dev boyutlara ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →
“Araç başına çip maliyeti 3 bin dolara geldi”
Akaryakıtta tedirgin eden ‘zam’ açıklaması
Dolarda yeni dalgalanmalara hazır olun
Açlık sınırı 3 bin 900 liraya yaklaştı, yoksulluk sınırı ise 13 bin 13 liraya aştı

Çiftçilerle ilgili çarpıcı araştırma…

Kredi Kayıt Bürosu’nun ‘2021 ‘Tarımsal Görünüm Saha Araştırması’na göre çiftçilerin 56’sı gelirinden memnun değil. Çiftçilerin yüzde 96’sı girdi maliyetlerinden ve yüzde 76’sı iklim problemlerinden şikayetçi.

EKONOMİ
10 Ocak 2022 16:06
0
A+
A-

Finans kuruluşlarına veri toplama ve paylaşım hizmetleri veren Kredi Kayıt Bürosu’nun ‘2021 Tarımsal Görünüm Saha Araştırması’na göre çiftçiler gelirlerinden memnun değil.

2021’de çiftçilerin yaş ortalamasının 50 civarında olduğu tahmin edilirken çiftçinin yüzde 96’sının girdi pahalılığından şikayetçi olduğu belirlendi. Çiftçinin yüzde 75’inin ürününü tüccara sattığı belirtilen araştırmada kazancından memnun olmayanların sayısının arttığı görüldü. Araştırmaya göre çiftçinin yüzde 59’unun son 3 yılda borçlandığı belirlendi.

2021 ARAŞTIRMASI

28 ilde aktif olarak çiftçilik yapan 1066 kişi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, tarımsal üretim yapan çiftçilerin yaş ortalaması 50 olarak belirlendi. 2021’de de çiftçilerin en çok tercih ettiği ilk üç tarla bitkisi sırasıyla buğday, mısır ve arpa, sebze çeşidi domates, meyve çeşidi ise üzüm oldu.

EN ÖNEMLİ SORUN GİRDİ PAHALILIĞI

Çiftçinin bu yıl üretim yaparken en çok karşılaştığı üç sorun sırasıyla yüzde 96 ile ‘girdi pahalılığı’ yüzde 70’le ‘iklimsel problemler’ ve yüzde 47 ile ‘sulama suyunun yetersizliği’ oldu. Bu sorunları ‘tarımsal hastalık ve zararlılar’, ‘işçi bulamama’, ‘kaliteli/ucuz işgücü bulamama’, ‘yüksek arazi kiraları’ ve ‘pandemi’ takip etti.

ÜRÜNLER TÜCCARA SATILIYOR

çiftçiler

Tablo: Kredi Kayıt Bürosu

Ayrıca çiftçilere ‘ürününüzü kime satıyorsunuz?’ diye sorulduğunda yüzde 75 ile ‘tüccarlar’ yanıtı en başta geldi. Bunu ‘fabrika/mandıra’, ‘doğrudan tüketici’, ‘meyve-sebze hali’ ve ‘kooperatife/birliğe’ seçenekleri takip etti.

Çiftçilerin hasattan sonra, yani pazarlama aşamasındaki en önemli sorunu ise yüzde 87 ile ‘beklenilenden daha düşük satış fiyatı’ olarak tespit edildi.

KAZANÇTAN MEMNUN DEĞİLLER

Geçen yılki saha araştırmasında çiftçinin gelirinden memnuniyet seviyesi ‘orta derecede’ (ne memnun ne değil) bulunmuşken, bu yıl ‘memnun değilim’ sonucu çıktı. Geçtiğimiz yıl ‘memnunum’ diyenlerin toplamı yüzde 31 iken, bu yıl yüzde 19’a düştü.

‘Memnun değilim’ diyenler ise geçen yıl toplamda yüzde 40 iken, bu yıl yüzde 56’ya çıktı. Bu sonuçlara göre, tarımsal kazançtan memnuniyet ortalaması Türkiye’deki genel ortalamadan daha düşük çıktı.

çiftçiler

Tablo: Kredi Kayıt Bürosu

Son olarak görüşülen çiftçi hane halklarının ailenin diğer üyeleri dâhil yüzde 41’inin tarımdan başka gelir getirici faaliyeti bulunmadığı, geri kalan yüzde 59’unun hanesine ise tarımsal gelire ilave olarak emekli aylığı, diğer işlerden düzenli ücret/maaş, esnaf/tüccarlık gibi gelirler girdiği belirlendi.

ÇİFTÇİLERİN ÇOĞU BORÇLU

Çiftçilerin yüzde 41’i son 3 yıl içerisinde ‘hiç borçlanma yapmadığını’ belirtirken buna karşın bankadan kredi kullananlar tüm çiftçilerin yüzde 49’unu, Tarım Kredi Kooperatifi’nden kredi kullananlar yüzde 25’ini oluşturdu. Ayrıca 2021’de kredi kullananların oranları geçen yıla göre arttı.

ETİKETLER: Çiftçilerin, Gelir, Kredi, Memnun, Tarımsal
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.