enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,2563
EURO
15,1316
ALTIN
779,77
BIST
1.857,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağışlı
11°C
İstanbul
11°C
Yağışlı
Pazar Yağışlı
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
°C
SON DAKİKA
Sayısal Loto’da ikramiye kazandıran numaralar…
Süper Loto sonuçları: Büyük ikramiye dev boyutlara ulaştı
Vergi dairesinde rüşvet operasyonu
Eşini öldürdü, ‘pişman değilim, Allah rahmet eylesin’ dedi
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan terörist teslim oldu
Benzine zam geldi
Hemşirelerden estetik cerraha taciz suçlaması
Asansörde genç kıza tecavüze yeltendi! Yabancı uyruklu sapık yakalandı
Askeri araç kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı
Erzurum Valisi iğrenç olayı doğruladı! Kur’an kursunda 7 çocuğa cinsel istismar!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

admin

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın

KÖŞE YAZILARI
2 Ocak 2022 00:07
0
A+
A-

Kitap okumanın çocuklardan yetişkinlere herkes için faydalı bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Zihinsel becerilerin güçlenmesi için de bilinçli ve huzurlu bir yaşam sürmek için en gerekli alışkanlıklardan biri olan kitap okumak olarak görülüyor. Bunun yanı sıra okuma alışkanlığı edinmek her alışkanlık gibi zorlayıcı olabiliyor. Dikkat dağınıklığı, şevksizlik, yanlış yönlendirmeler, başlamaya üşenmek gibi birçok şey kitap okumanın ve kitap okuma alışkanlığı edinmenin önüne geçebiliyor.
Bu yazımızda çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarından bahsettik.

GÜNLÜK OKUMA SORUMLULUĞU VERMEK

Bir eylemin alışkanlığa dönüşmesi onu ne kadar tekrarladığınıza ve günlük rutininizde ne kadar yer açtığınıza bağlıdır. Kitap okuma alışkanlığı kazanması gereken bir çocuk da günlük yaşamının bir parçası olarak kitap okumalıdır. Bunun için ebeveynlerinin ya da öğretmeninin günlük okuma ödevi vermesi gerekebilir.

Kitap okumayı kendi kendine alışkanlık haline getirmeyen çocuklar için okuma sorumluluğu teşvik edici olabilir. İlk zamanlarda çocuk görevini yerine getirmekte zorlansa bile zamanla kitaplarla içli dışlı olmaya başlayacaktır.

kitap okuma

ARAŞTIRMAYA TEŞVİK ETMEK

Roman, hikaye, masal vb. kitaplar çocuklar için her zaman daha ilgi çekici görünür. Fakat okuma alışkanlığı yalnızca bunlardan ibaret değildir. Çocuklar keyifli zaman geçirmek, hayal güçlerini geliştirmek, sanatsal zevkler edinmek için kitap okuyabileceği gibi kendilerini geliştirmek ve öğrenmek için de kitap okuyabilirler. Üstelik bu şekilde yaptıkları okumalar, araştırmacı kişiliklere dönüşmelerine de katkı sağlayacaktır.

Çocuklara merak ettikleri soruların cevabını vermeden önce onları araştırma yapmaya ve okumaya teşvik etmek bu sebeple faydalı olabilir. Çocuk size bir soru sorduğunda ya da bahsedilen konu üzerinde eksiklerini gördüğünüzde onu okuyarak araştırma yapmaya yönlendirebilir ya da cevaplarınızı kitaplar eşliğinde verebilirsiniz.

ÇOCUKLA BİRLİKTE KİTAP OKUMAK

Her ebeveyn çocuğunun kitap okumasından memnun olur ve okuma alışkanlığı olmayan çocuğa sık sık kitap okumasını tavsiye eder. Fazlasıyla makul olan bu isteğin gerçekleşmesinde etkili olan yöntemse çocuğa verilen öğütler değil çocuğa verilen örneklerdir. Çocuklar, ebeveynlerinin öğütlerini kısa sürede hayata geçirmeye çabalasalar bile ev içi alışkanlıklar ona öğretilenden farklı olduğunda şevklerini ya da konsantrasyonlarını kaybedebilirler.

Çocukla birlikte ebeveynin de kitap okuması ise hem çocuğun hem ebeveynin faydasınadır. Modelleme yoluyla öğrenen ve ebeveynini taklit eden çocuk ruhu, kitap okuma alışkanlığını da bu şekilde hızlı şekilde kazanabilir. Ek olarak ebeveyn de kendisi için faydalı bir alışkanlık edinir.

YAŞA GÖRE KİTAP ŞEÇİMİ

Kitap okumanın devamlılığını sağlamak için önemli olan bir diğer faktör çocuğun ölçeklerine göre seçim yapılmış olmasıdır. Çocuğa anlamakta, bitirmekte zorlanacağı bir kitap vermek onu teşvik etmek yerine bezdirebilir. Bu sebeple çocuklara alınan kitaplarda yaşına ya da algılama becerilerine uygunluğu sorgulanmalıdır. Anlayamadığı, devam etmekte güçlük çektiği bir kitap çocuğun kitaplara ve okumaya karşı genel bir isteksizlik çekmesine sebep olabilir.

Başka bir örnekle anlatacak olursak: Yetişkin bir kişinin 5 kilometrelik bir yürüyüş yapması çok zorlayıcı değildir. Yolun sonunda yorgun düşse bile yetişkin birey 5 km’yi tamamlayabilir. Fakat bir çocuk 5km’lik bir yürüyüşte kaslarının onu yarı yolda bıraktığını, yola daha fazla devam edemeyeceğini hissedecektir. Erken yaşta edindiği bu deneyim ileriki yıllarda kasları gelişmiş olsa bile ona 5 kilometrelik bir yolu tamamlamanın çok zor olacağını düşündürecektir.

çocuklarda kitap okuma

HEDİYE OLARAK KİTAP ALMAK

Doğum günü hediyeleri, yılbaşı hediyeleri ve daha birçok hediye… Bir çocuğa zevkle oynayacağı bir oyuncak ya da içinde pek iyi hissedeceği bir kıyafet alabilirsiniz. Fakat bir çocuğa sunabileceğiniz en iyi armağan hayal gücü olacaktır. Kitap okuyan çocuğun hayal etme, tasarlama becerileri gelişir. Dünyaya daha umut dolu gözlerle bakabilir, karakterlerden ilham alabilir ve tüm bunları ona hediye edilen kitaplarla zevkle yapabilir. Bunun yanı sıra hediye olarak kitap alan çocuğun okumaya karşı bakış açısı da değişir. Ona sunulan hediye kitaplar sorumluluk, görev, ceza olmaktan çıkar ve jest haline gelir.

CEZA DEĞİL ZEVK İÇİN

Bir kişinin erken yaşta yani çocukluk çağlarında sorumluluk ve görev kavramları ile tanışması gelecek yaşamında bu kavramlarla daha kolay başa çıkabilmesini sağlar. Fakat bu tanışıklığın nasıl kurulduğu da bir o kadar önemlidir.
Sorumluluklarını ceza yoluyla gerçekleştiren çocuklar, geleceklerinde sorumluluklarından kaçma eğilimi gösterebilir ya da keyifle yapabileceği şeyleri eziyet olarak görebilir. Çalışma, ödev yapma, okuma gibi eylemleri ceza olarak almış olan çocuk, yetişkinliğinde bunları yaparken cezalandırılmış hissedebilir. Bunun aksine teşvik edilen, faydalarla tanıştırılan, zevk alması öğretilen çocuk; kitap okumayı, çalışmayı, mesai harcamayı yetişkinliğinde de keyifle gerçekleştirebilir.

ETİKETLER: araştırma, Çocuklar, kitap hediye, kitap okuma, sorumluluk, yaşına göre
Yazarın Diğer Yazıları
Amasya: Geldim, Gördüm, Yendim…
5 Kasım 2021 14:38
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
1 Kasım 2021 01:08
Ketojenik Diyet ve Ketojenik Beslenme
21 Kasım 2021 15:17
Ev Kedisi Mi Nankör?
2 Kasım 2021 23:46
İşyerlerinde Mobbing
31 Ekim 2021 19:52
Yararlı mı, Zararlı mı? “Termik Santraller”
12 Ekim 2021 16:27
Dijital Türk Lirası Nedir? Döviz Kuruna Etkisi Olacak mı?
12 Kasım 2021 22:53
Kurumsal Web Siteleri
13 Ekim 2021 23:40
Bitcoin Yükselirken Altcoinler Neden Düşüyor?
17 Ekim 2021 14:08
27 Aralık 2021 01:23
Ressamların “Dolmabahçe Sarayı”
2 Kasım 2021 23:58
Squid Game Dizisi Neden Bu Kadar Ses Getirdi?
18 Ekim 2021 00:06
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.