Türkiye, bulunduğu konum sebebiyle deprem olasılığı yüksek olduğundan herkesin deprem anında ne yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli bilmesi önemlidir.
Depremler aniden ve uyarı yapılmadan gerçekleşebilir, geniş çapta hasara ve can kaybına neden olabilir. Bir depremin ne zaman olacağını tahmin etmenin bir yolu olmasa da, kendinizi ve ailenizi bir deprem durumunda riskleri en aza indirmek ve güvende kalmak için hazırlamak için adımlar atabilirsiniz.
Deprem Anında Sakin OL
Hatırlanması gereken ilk şey sakin kalmaktır. Bir binanın içindeyseniz, olduğunuz yerde kalın ve pencerelerden ve ağır mobilyalardan uzakta güvenli bir yer bulmaya çalışın. Dışarıdaysanız, binalardan, ağaçlardan ve elektrik hatlarından uzakta, açık bir alana geçin.
Kendini koru
Deprem anında bir binanın içindeyseniz, yere inin ve sağlam bir eşyanın yanında çömelerek hayat üçgeni oluşturun. Başınızı ve boynunuzu kollarınızla örtün ve sallanma durana kadar tutun. Yakınlarda sağlam ve dayanıklı bir eşya yoksa binanın iç köşelerinden birine çömelin ve ellerinizle başınızı ve boynunuzu örtün.
Dışarıdaysanız binalardan, ağaçlardan ve elektrik hatlarından uzak durun. Yere yatın ve başınızı ve boynunuzu ellerinizle kapatın. Araba kullanıyorsanız, yolun kenarına çekin ve arabayı durdurun. Sarsıntı durana kadar emniyet kemeriniz takılı olarak arabanın içinde kalın.
Güvenli Tahliye
Çok katlı bir binadaysanız, olduğunuz yerde kalın ve siper alın. Asansörleri kullanmayın ve binayı terk etmeden önce sarsıntının durmasını bekleyin. Bir kıyı bölgesindeyseniz, tsunami riskinin farkında olun ve talimat verildiyse daha yüksek bir yere çıkın.
Tahliye etmeniz talimatı verildiyse, tahliye rotasını takip edin ve kestirme yollara gitmeyin. Asansör yerine merdivenleri kullanın ve düşmüş elektrik hatları ve kırık gaz hatları gibi tehlikelerin farkında olun. Bir araçtaysanız dikkatli sürün ve hasar görmüş olabilecek köprü ve üst geçitlerden kaçının.
Yaralanmaları Kontrol Edin
Sarsıntı durduktan sonra kendinizi ve başkalarını yaralanma açısından kontrol edin. Önce ciddi yaralanmalara müdahale edin ve gerekirse tıbbi yardım alın. Bir binadaysanız, gaz kaçağı, kırık su boruları ve elektrik sorunları olup olmadığını kontrol edin. Gaz kaçağı olmadığından emin olana kadar kibrit veya çakmak kullanmayın.
Depreme Karşı Hazır Olun
Bir depreme hazırlıklı olmak için, en az 72 saat boyunca yiyecek, su ve malzeme içeren bir afet kitine sahip olduğunuzdan emin olun. Kiti kolay erişilebilir bir yerde saklayın ve evinizdeki herkesin onun nerede olduğunu bildiğinden emin olun. Ayrıca, bir deprem sırasında ayrılmanız durumunda ailenizle iletişim kurmak için bir planınız olsun.
Sonuç olarak, depremler korkutucu olabilir, ancak bu yönergeleri izleyerek riskleri en aza indirebilir ve güvende kalabilirsiniz. Sakin kalmayı, kendinizi korumayı, gerekirse tahliye etmeyi, yaralanma olup olmadığını kontrol etmeyi ve hazırlıklı olmayı unutmayın.
ETİKETLER: Deprem, deprem anında ne yapılmalı, depreme karşı hazır ol
Yazarın Diğer Yazıları
Hamilelikte 3. Trimester ve Bebek Gelişimi
14 Mart 2022 08:17
Antipod nedir? Bulunduğunuz noktanın tam zıttı neresidir?
5 Şubat 2022 13:28
Oksimoron Nedir?
17 Aralık 2021 01:15
Elektronik İmza (E-İmza) Nedir? Nasıl Alınır?
31 Ocak 2022 22:54
Anadolu Uygarlıkları: Tarihe Genel Bir Bakış
19 Ekim 2021 14:08
Cilt Sağlığına Faydalı Besinler Nelerdir?
30 Ocak 2023 13:49
Diş Ağrısı Sebepleri Nelerdir
27 Ocak 2023 16:19
Uzaylılar Tarafından Kaçırılmak ve Lucid Rüyalar
13 Ekim 2021 20:04
Ketojenik Diyet ve Ketojenik Beslenme
21 Kasım 2021 15:17
Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi
19 Aralık 2021 22:56
Işığı Yutan Gök Cismi: Karadelik Dünya’yı Yutarsa Ne Olur?