Folik asit, diğer bir deyişle “Pteroylmonoglutamic asit” olarak bilinen B9 vitaminin bir formudur. Folat ve Folik asit birbirlerinin yerine kullanılan ifadeler olsalar da B9 vitaminin iki farklı türü oldukları bilinmelidir.
Folik Asit Nedir? Faydaları Nelerdir?
Folik asit insan vücudunda birden fazla işleve sahip olan ve folatın sentetik bir değişkeni olan suda çözünen bir vitamin türüdür. Birden fazla yiyeceğin içinde doğrudan bulunan ya da takviyelerle alınan bu vitamin hücre bölünmesinde önemli role sahiptir. Bu sebeple hamilelik, bebeklik ve ergenlik döneminde sıkça tüketilmesi önerilir. Folik asidin vücutta birçok farklı görevde yeri vardır. Hücre bölünmesi ve aynı zamanda çeşitli hücrelerin üretilmesi esnasında DNA ve RNA’nın kopyalanmasında görev alan Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda da önemli rol oynar.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Eksikliğinin sıkça karşılaşılan belirtileri:
Yorgunluk
Halsizlik
Vücutta belirli noktaların uyuşması
Duygu durumda değişkenlik ve depresyon
Kaslarda hissedilen güçsüzlük
Kilo kaybı
Baş dönmesi
Nefes darlığı
Hafıza problemi
Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?
Bu vitamin doğada birçok bitki ve hayvan besinlerinde bulunmaktadır. Folik asit içeren besinlerden bazıları:
Kuşkonmaz
Kuru fasulye
Yeşil yapraklı sebzeler
Bamya
Brokoli
Pancar
Ispanak
Turunçgiller
Kereviz
Muz
Üzüm
Elma
Mercimek
Avakado
Kırmızı ve beyaz et ürünleri
Badem
Fıstık
Folik Asidin Yan Etkileri Nelerdir?
Folik asit fazla ve düzensiz kullanım sonucunda yan etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir. Fazla Folik asit kullanımı nörolojik ve bilişsel problemlere yol açmaktadır. Ayrıca yüksek Folik asit vücuttaki B12 vitaminin ölçülmesine engel olmaktadır. Bu nedenle B12 vitaminin ölçümü için Folik asidin normal seviyede olması gerekmektedir. Folik asit yüksekliği çocuklarda da olumsuz etki yaratmaktadır. Hamilelik döneminde doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir.