Anne adaylarının gebelik süreçleri başladığı zaman doğum gerçekleşmeden önce doğum sürecinin takvimini oluşturarak doğum öncesinde yapılması gerekenlerin takvimini oluşturmalarında yarar vardır. Bu alanda hizmet sunan birçok gebelik hesaplama uygulamaları mevcuttur. Gebelik takvimi oluşturmak, gebeliğinize dair tüm bilgilere ulaşmanızı kolaylaştıran bir hareket olacaktır. Ayrıca takvim sayesinde bebeğinizin gelişim sürecine dair tüm bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Gebelik Kaç Hafta Sürer?
Hamilelik sürecinin başlangıç tarihi uzman doktorlar tarafından son adet tarihi temel alınarak gebeliğin ne zaman oluştuğu tespit edilmektedir. Zira bireyin hamile olduğunu öğrendiği tarih, gebe olduğu tarih olmamaktadır. Burada esas faktör döllenmenin başlangıç tarihidir. Hamilelik kaç haftasürmektedir? Diye soracak olursanız normal şartlar altında gebelik ortalama 40 hafta yani 9 ayda sonlanmaktadır. Hamilelik süreci her ne kadar 40 hafta ile sınırlandırılmış olsa da bazı durumlarda bu süre 38 veyahut 42 haftayı bulabilmektedir.
Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda anne baba olmak isteyen bireyler tüp bebek tedavisine başvurmaktadırlar. Bu hususta anne baba adaylarına en iyi destek uzman hekimler tarafından sağlanmaktadır. Ebeveynler için her türlü yardım ve kolaylığı sağlayan bu merkezler anne baba olmak isteyen bireyler için umut kaynağı olmuştur.
Doğal yollarla anne baba olamayan bireyler bu noktada sıklıkla infertilite merkezlerinin kaliteli hizmetlerinden yararlanabilmekte, uzman hekimler eşliğinde hamilelik takvimi oluşturma fırsatına sahip olabilmektedirler.
Gebelik Süreci Nasıl İlerler?
Anne adayları için zorlu geçen 40 haftalık gebelik süreci boyunca bebeğin gelişimi değişim göstermektedir. Hamilelik takvimi sayesinde gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Peki,gebelik süreci nasıl ilerlemektedir?
-Hamileliğin ilk 2 haftasında aslında gebe değilsinizdir. Adet döneminden sonraki 14 gün hamilelik için önem taşımaktadır.
-2.ve3. hafta sonlarına doğru hamilelik testi pozitif çıkar ve bir takım hamilelik belirtileri görülür.
-5.ve6. hafta bebeğiniz hızla gelişmeye başlar ve ağız, burun kolları şekillenmeye beyni gelişmeye başlar.
-7.ve 8. hafta bebeğinizin büyüklüğü hemen hemen iki katına ulaşır. Siz hissedemeseniz bile hareketlenmeye başlar.
-9.ve 10. hafta burun delikleri ve gözler belirgin hale gelir. Ayrıca embriyonun gelişim süreci tamamlanmış olur.
-11.ve 12.hafta bebeğiniz artık tamamen oluşmuştur ve refleksleri başlar.
-40.hafta yani son aya gelindiğinde ise bebeğiniz ile ilgili kilo tahmininde bulunmak zorlaşır ve artık doğumunuz gerçekleşmek üzeredir.
Hamilelikte Son Üç Ay
Hamilelik hemen her kadının hayalini kurduğu güzel bir duygudur. Bilinçli anne ve baba olmak için hamilelik döneminde ve hamilelik sonrası için araştırma yapıp önemli adımlar atmak hem anne adayları hem de bebekleri için büyük önem arz eder. Anne adaylarının sağlıklı huzurlu bir hamilelik dönemi geçirerek sağlıklı bebekler dünyaya getirmeleri için yalnızca hamilelik süreci boyunca değil hamilelik sonrasında da dikkat etmek gereken şeyler vardır. Anne adaylarının hamilelik süreci başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmesi, dengeli ve düzenli beslenip yaşam kalitesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunuyor olması hem anne adayına hem de bebeğe iyi gelir.
Anne adaylarının hamile kaldıktan sonra bebeğin gelişimi için gerekli tüm önlemleri alması gerekir. Hamilelik dönemi genel olarak anne adayları için hassas önemli zamanlar mevcuttur. Bu süreç boyunca ilk zamanlarda dikkat edildiği kadar son dönemlerde de dikkat edilmelidir. Hamilelikte son üç ay bebek gelişimini tamamlamış ve yeterince büyümüş olacağı için annenin de ağrıları da aynı oranda artacaktır. Bebeğin alanı daraldığı için hareketleri kısıtlanacak ve daha az hareket etmeye başlayacaktır. Bu durum anne adaylarını korkutmamalıdır. Çünkü bebeğin alanı daraldığı için daha az hareket etmesi normaldir. Gebeliğin sonlarına doğru anne adaylarının ağrıları arttığı için hamileliğin son üç ayı yani 27.ve 40.haftalara denk gelen süre zarfında olabildiğince dinlenmeleri gerekir. Hamileliğin son üç ayında bebek gelişimi tamamlandığı için karın bölgesi büyüyüp ağırlaşacaktır.
Bu evrede anne adaylarının çok ağır beslenmemesi gerekir. Çünkü bebek anne sıvısı ile beslenmektedir. Hamilelik boyunca ne kadar dikkatli olunursa olunsun asıl önemli olan hamileliğin son üç ayıdır. Bu dönemde anne adayları çoğu enfeksiyon hastalıkları ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklara karşı daha dirençsiz olur. 3. Trimester adı verilen bu dönemde öksürük boğaz ağrısı yüksek ateş gibi tetikleyen ağrılar doğumun daha erken başlamasına neden olabilir. Bu hastalıklara karşı doktor önermedikçe ilaç kullanılması sakıncalıdır. Buna çözüm olarak çoğu doktor hamileliğin ilk, ikinci ve üçüncü trimester döneminde anne adayının grip aşısı olmasını önerir.