enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,4621
EURO
15,2274
ALTIN
786,58
BIST
1.963,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C
SON DAKİKA
‘Dur’ ihtarına uymadı, polislerin üzerine araç sürdü
Sayısal Loto’da ikramiye kazandıran numaralar…
Süper Loto sonuçları: Büyük ikramiye dev boyutlara ulaştı
Vergi dairesinde rüşvet operasyonu
Eşini öldürdü, ‘pişman değilim, Allah rahmet eylesin’ dedi
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan terörist teslim oldu
Benzine zam geldi
Hemşirelerden estetik cerraha taciz suçlaması
Asansörde genç kıza tecavüze yeltendi! Yabancı uyruklu sapık yakalandı
Askeri araç kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı
TÜMÜNÜ GÖSTER →
16 Kasım Koronavirüs tablosu… Vaka ve ölüm sayılarında artış var
19 Kasım koronavirüs tablosu açıklandı…
18 Kasım koronavirüs tablosu açıklandı

Küresel Salgın Haline Gelen Kanser ve Son Tedaviler

Medicana Kadıköy Hastanesi Medikal Onkoloji Doktoru Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk, günümüzde adeta küresel salgın haline gelmiş kanser hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK
5 Ocak 2022 12:00
0
A+
A-

Medikal Onkoloji Nedir?

Kanser tedavilerinde günümüzde kullanılan yöntemler ve yaşanan gelişmeler sayesinde başarı oranının daha çok arttığına değinen Uzm. Dr. Selçuk Cemil ÖztürkOnkoloji alanında diğer tüm bilimsel alanlarda olduğu gibi yeni gelişme ve araştırmaların yansımalarını ve sonuçlarını görebiliyoruz. İlaç teknolojilerinde çok yoğun gelişmeler var,  nanoteknolojiler ilaçların yan etkilerini azaltan teknikler, bunların uygulanmasını ve saklanmasını gerektiren tekniklerin ilerlemesiyle ilaç etkinliğini artıran ilaçlar sunabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Medikal onkoloji bilim dalını bir kanser hastasının,  tanısından izlenmesine kadar olan süreci kapsayan bir bilim dalı olarak tanımlayan Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk “Hastamızının tanısını koyuyoruz, tedavilerini yapıyoruz, onunla konuşuyoruz, psikolojik destek vermeye ve tedavi süreci boyunca yol gösterici olmaya çalışıyoruz; ilaç tedavisi dışındaki seçenekler  hakkında bilgilendiriyoruz, ve tedavisi bittikten sonra da hayatı boyunca yanında olmaya çalışıyoruz. Medikal onkoloji hastanın, hayatı boyunca yanında olan bir tıbbi disiplin alanıdır.” açıklamalarında bulundu.

dr. selçük demir öztürk-kanser tedavileri

Kanser Tedavilerinde Günümüzde Hangi Gelişmeler Mevcut?

Peki. Medikal onkoloji denildiğinde aklımıza sadece kemoterapi tedavi yöntemi mi gelmeli? Bu konuda cevabı kesin olan Uzm. Dr. Öztürk medikal onkolojinin sadece kemoterapiden ibaret olmadığının altını çiziyor. “Biz hastalarımıza en basit destek tedavilerden, örneğin ağrılarının giderilmesi, beslenme tedavileri, psikolojik destek, akıllı hedefli ilaçlar, immunoterapilere kadar çok geniş bir spektrumda tedavi seçenekleri sunuyoruz, sadece kemoterapi uygulamıyoruz hastalarımıza.”

Medikal onkoloji denildiğinde yakın bir geleceğe kadar aklımıza kemoterapi ve buna bağlı olarak gelişen yan etkiler gelmekteydi. Kemoterapi hâla kanser tedavisindeki yerini koruyor olsa da ancak günümüzde kemoterapi yerine akıllı ilaç(hedefe yönelik ilaç) ve immünoterapi tedavisini daha yaygın olarak kullanılıyor.

Klasik tedavi yöntemleri kanser hücrelerine odaklanırken immünoterapi tedavisinde amaç – hücreler değildir, asıl hedeflenen bağışıklık sistemi hücrelerine savaşmayı öğretmektir. İmmünoterapinin yan etkileri daha tolere edilebilir olduğu için hasta da fazla yorulmamış oluyor.

Son dönemlerde hastalardan veya çevrelerinden sıklıkla duyduğumuz akıllı ilaç veya hedefli ilaç denildiğinde ne anlamalıyız? Kişiye yönelik tedavi anlayışının en güzel örneklerinden ve yeniliklerinden bir diğeri de akıllı ilaç yani hedefe yönelik tedavilerdir. Kemoterapinin aksine akıllı ilaçlar ağızdan alındığı için hastanın tedavi sürecini daha konforlu geçirmesine de yardımcı oluyor.

Kemoterapi uygulanırken var olan sağlıklı hücre de zarar görebilir, ancak hedefe yönelik ilaçlar kanser hücresini hedef alır bu nedenle de yan etkileri daha az yorucudur. Ancak her akıllı ilaç her kanser türünde kullanılamaz burada kanser hücresinin genetik yapısı önem arz eder.

Günümüzde kanser tedavilerinin daha çok kişiselleştiğine ve kişiye yönelik tedavi yöntemlerinin kullanılmaya başladığına değinen Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk “Günümüzde immünoterapiler ve hedefli ilaçlar (akıllı ilaçlar) var, bu anlamda da bizi bunlar çok fazla umutlandırıyor.

Her geçen gün yeni ilaçlar tıbbın  kullanımına sunuluyor ve bu hastalarımıza yönelik iyileşme umutlarımızı ve beklentilerimizi daha da arttırıyor Medicana Kadıköy Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Öztürk önümüzdeki yıllarda kanser görülme oranlarında bir artış olacağını istatistiklere bakarak öngörüklerini ancak tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde bu artışa rağmen kanserle mücadelenin de daha umut verici noktaya geleceğini sağ kalım oranlarının artacağını da vurguluyor.

ETİKETLER: Kanser, medicana, medikal onkoloji, selçuk cemil öztürk
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.