Elini sürekli zorlayan ve sürekli aynı hareketleri tekrarlayan kişilerde görülen Karpal Tünel Sendromu, elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı ya da hissizlik ile kendini belli etmektedir.
Birçok farklı rahatsızlıkla karıştırılan bu rahatsızlık için el ve parmak egzersizleri yapılması gerekmektedir.
Karpal tünel sendromu el bileğinde bulunan sinirin geçtiği kanallarda sıkışma sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Modern çağın hastalığı olarak da halk arasında bilinen karpal tünel sendromuna nöropati tuzağı da denmektedir. Karpal tünel koldan gelen kas bağlarını ve sinirin el ayasına geçişte kullanılan bilek üzerinde bulunan boşluktur. Bu bölgede bulunan sinirlerin sıkışması, kas bağları ve sinirlerin görevini tam olarak yerine getirmemeleri sonucu oluşan hissizlik veya uyuşukluk olarak ifade edilir.
Sinir sıkışması ve bilekte bulunan kas bağlarının görevini tam olarak yerine getirmemesi sonucu oluşan bu sendrom, ilk olarak serçe parmakta karıncalanma ve hissizlik ile başlar. Bu durum ilerleyen süreçte elde uyuşma ve güçsüzlük ile şiddetlenerek artar. Kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Karpal tünel sendromu ilerlediği takdirde ellerde tamamen hissizlik ve nesneleri tutamama boyutuna ulaşmaktadır.
Böylece el işlevini yerine getiremez. Şiddetli ağrı da karpal tünel sendromu olan kişilerin çokça şikayet ettiği bir durumdur. İlerleyen dönemlerde özellikle geceleri uykudan uyandıran bir ağrıya dönüşür. Aynı anda el parmaklarında sertleşme ve şişlik oluşabilir.
Çalışma şekilleri nedeniyle el ve bilek kullanımını mecbur olan kişilerin, bileklerini sürekli bükülü tutmamaları ve gerekli ergonomiyi sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersiz yapmaları önerilir. Bu egzersizler el ve bilekte bulunan kaslar kuvvetlendirir. Böylece sinirler rahatlar. Diğer bir tedavi yöntemi ise ilaçtır. El ve bilek bölgesinde bulunan ödemin tek bir noktada toplanmaması ve yayılmaması için jel kremler kullanılmalıdır.
Ödem bulunan noktaya masaj yaparak jel kremin yayılması gereklidir. Ayrıca ağrının şiddetlendiği durumlarda ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanımı da faydalı olacaktır. Son olarak doğru tedavi ve egzersiz yöntemleri için mutlaka doktorunuza ve fizyoterapistinize danışmayı unutmamalısınız.