enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
18,6349
EURO
19,5099
ALTIN
1.060,61
BIST
5.000,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
SON DAKİKA
Türkiye’ye sızmaya çalışan 6 terörist yakalandı
Otomobilini park ederken oğlunun ölümüne neden oldu
MSB: 18 PKK’lı terörist öldürüldü
Terör sığınaklarından mühimmat ve yaşam malzemesi çıktı
Bir polis memuru daha intihar etti
Silahlı saldırıya uğrayan Cenk Çelik öldü
Öğrenci yurdunda yangın paniği
Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı: 7 terörist etkisiz!
Endonezya’da izdiham: 129 ölü, 180 yaralı
Pençe-Kilit operasyonundan acı haber: 1 asker şehit oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →
Van’da uyuz vakaları arttı, halk tedirgin
Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 250 milyonu geçti: Türkiye dördüncü sırada
Soğuk suda yüzmek fazla kilo ve diyabete karşı etkili

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Elini sürekli zorlayan ve sürekli aynı hareketleri tekrarlayan kişilerde görülen Karpal Tünel Sendromu, elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı ya da hissizlik ile kendini belli etmektedir.

SAĞLIK
1 Ocak 2022 17:54
0
A+
A-

Birçok farklı rahatsızlıkla karıştırılan bu rahatsızlık için el ve parmak egzersizleri yapılması gerekmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu el bileğinde bulunan sinirin geçtiği kanallarda sıkışma sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Modern çağın hastalığı olarak da halk arasında bilinen karpal tünel sendromuna nöropati tuzağı da denmektedir. Karpal tünel koldan gelen kas bağlarını ve sinirin el ayasına geçişte kullanılan bilek üzerinde bulunan boşluktur. Bu bölgede bulunan sinirlerin sıkışması, kas bağları ve sinirlerin görevini tam olarak yerine getirmemeleri sonucu oluşan hissizlik veya uyuşukluk olarak ifade edilir.

karpal tünel sendromu

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması ve bilekte bulunan kas bağlarının görevini tam olarak yerine getirmemesi sonucu oluşan bu sendrom, ilk olarak serçe parmakta karıncalanma ve hissizlik ile başlar. Bu durum ilerleyen süreçte elde uyuşma ve güçsüzlük ile şiddetlenerek artar. Kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Karpal tünel sendromu ilerlediği takdirde ellerde tamamen hissizlik ve nesneleri tutamama boyutuna ulaşmaktadır.

Böylece el işlevini yerine getiremez. Şiddetli ağrı da karpal tünel sendromu olan kişilerin çokça şikayet ettiği bir durumdur. İlerleyen dönemlerde özellikle geceleri uykudan uyandıran bir ağrıya dönüşür. Aynı anda el parmaklarında sertleşme ve şişlik oluşabilir.

karpal tünel sendromu

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi ve Egzersizleri

Çalışma şekilleri nedeniyle el ve bilek kullanımını mecbur olan kişilerin, bileklerini sürekli bükülü tutmamaları ve gerekli ergonomiyi sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersiz yapmaları önerilir. Bu egzersizler el ve bilekte bulunan kaslar kuvvetlendirir. Böylece sinirler rahatlar. Diğer bir tedavi yöntemi ise ilaçtır. El ve bilek bölgesinde bulunan ödemin tek bir noktada toplanmaması ve yayılmaması için jel kremler kullanılmalıdır.

Ödem bulunan noktaya masaj yaparak jel kremin yayılması gereklidir. Ayrıca ağrının şiddetlendiği durumlarda ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanımı da faydalı olacaktır. Son olarak doğru tedavi ve egzersiz yöntemleri için mutlaka doktorunuza ve fizyoterapistinize danışmayı unutmamalısınız.

ETİKETLER: el bileği, karpal tünel, kaslar, nöropati tuzağı, Sendromu, sinirler
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.