Kredi kullanımları günümüzde oldukça yaygındır. Eldeki sermayeyi harcamak istemeyen, birikim yerine borçlanmayı tercih eden, acil ihtiyaçlarını borç ile karşılamak isteyen birçok kişi bankalardan kredi kullanmayı uygun buluyor. Bunun yanı sıra günümüzde birçok insan alışverişini kredi kartıyla yapmayı tercih ediyor. İşte tüm bunlar da, kredi notunun önemini arttırıyor.
Güncel verilere göre ülkemizde 34 milyonun üzerinde bireysel kredi kullanımı ve 260 milyonun üzerinde kredi kartı kullanımı bulunuyor. (Bir kişi birden fazla kredi kartı ya da kredi kullanabilmektedir)
Peki bu kadar kişi kredi kullanırken hiçbir şarta tabi tutulmuyor mu?
Elbette hayır. Bankalar kredi kullandırdıkları ya da kredi kartı verdikleri müşterilerinin ödeme olanaklarını ve kredi notunu sorguluyor. Kişinin ya da kurumun gelecek dönemdeki ödeme potansiyeli, hem geliri hem de geçmiş borç ödeme davranışı göz önüne alınarak hesap ediliyor.
Kredi Notu Nedir?
2004 yılından bu yana Kredi Kayıt Bürosu Türkiye bankalarına Bireysel Kredi Notu hizmeti veriyor. Bu sayede bankalar, bankacılık sistemine giriş yaparak müşterinin portföyünü inceleyebiliyor ve kredi ödeme alışkanlıklarımızla hazırlanmış risk raporlarına ulaşabiliyor. Ödeme taahhütlerimize ne kadar sadık kalabileceğimiz, kredi risk durumumuz yani kredi notumuzla öngörülebiliyor.
Bu haliyle söylenebilir ki: kredi notu, bir diğer anlamıyla borçlanabilme itibarıdır. Kişiler iş başvurularında nasıl ki özgeçmiş ve referans gösteriyorsa kredi ve kredi kartı başvurularında da aynı şekilde bir dayanak gösterir. Fakat bu belge bankacılık sistemleri tarafından düzenlenir. Bu belgenin adı da kredi notudur.
Kredi Notu Hangi Durumlarda Düşer?
Kredi notunuzun düşmesi öncelikle bir bankadan kredi almış ya da kredi kartı kullanıyor olmanız gerekir. Aylık taksitlerinizi düzenli olarak, son ödeme gününe kadar ödediğiniz takdirde kredi notunuz her zaman yüksek olacaktır. Fakat ödemeleri aksatmanız, ödeme gününü geçirmeniz durumunda kredi puanınız düşüşe geçecektir.
Kredi kartı ve kredi ödemelerinde son ödeme tarihinin 1 gün bile geçmiş olması sisteme 1 dönemlik gecikme olarak yansır. Yani bir günlük bir gecikme bile kredi puanınızın düşmesi için yeterlidir. Ödemenizi geciktirmeniz halinde ürün kullanım haklarınızdan mahrum bırakılabilir, 3 dönem boyunca ödeme yapmadığınız takdirde banka tarafından icraya gönderilebilirsiniz. Uzun süreli gecikmeler ise kredi puanınızı kısa sürede yükseltemeyeceğiniz şekilde düşürecektir.
Düşen Kredi Puanını Yükseltmek
Kredi notunuz düşmesi her ne kadar olumsuz bir durum olsa da bunu telafi etmeniz mümkün. Dönemsel olarak geçirdiğiniz sıkıntılar sonucu kredi puanınız düşmüş ve riskli müşteri grubuna alınmış olsanız da hayat boyu bu grupta kalmak zorunda değilsiniz.
Düşük kredi puanınızı yükseltmek için izlemeniz gereken adımlar ise şöyle:
Öncelikle düşük meblağlı olsa bile kredi kartı kullanmaya devam etmelisiniz. Bu sayede borç ödeme alışkanlıklarınızın düzeldiğini gösterebileceğiniz bir aracınız olacak.
Kredi kartınızın dönem borcunu düzenli olarak son ödeme tarihini geçirmeden ödemelisiniz.
Kredi kartı limitinizin �’inden fazlasını kullanmamak kredi puanınızı olumlu etkiler.
Kredi kartınızı bir kenara koyduğunuzda kredi puanınızı etkilemeyecektir, kartınızı kullanmaya devam etmeniz önemlidir. Düzenli harcama ve düzenli ödeme yapmanız gerekir.
Yeni kredi kullandığınızda kredi puanınız düşecektir. Eğer kredi puanınızı yükseltmek istiyor ve önemli bir borçlanmaya hazırlanıyorsanız, öncelikli olmayan kredilerden kaçınmanızı öneririz.
Yukarıdaki maddede bahsettiğimiz gibi, eğer önemli bir borçlanmaya hazırlanıyorsanız son 6 ayda kredili ürünlere başvurmamış olmanızı öneririz. Eğer yakın zamanda kredili ürün talebinize red cevabı aldıysanız bu, yeni kredi başvurunuzu da etkileyecektir.
ETİKETLER: findeks, kredi notu, nasıl yükselir, neden düşer, temerrüt