Latince kökenli bir kelime olan Mezoterapi; “orta” anlamına gelen “meso” ve “tedavi” anlamına gelen “teraphy” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Lokasyon olarak cildin orta tabakasına uygulandığı için bu adı almıştır.
Mezoterapi Nedir?
Genel olarak; cildin üst yüzeyinde meydana gelen yaşlanma, yıpranma, kan akışında yavaşlama gibi olumsuzlukları azaltmak veya gidermek için çok ince iğnelerle cildin orta tabakasına çeşitli vitaminler, amino asitler, enzimler enjekte etme yöntemiyle uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Enjekte edilen bu maddeler tek tek kullanılabileceği gibi, bazen de belli oranlarda karıştırılarak uygulanmaktadır.
Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
Mezoterapi, kanunen reşit yani 18 yaşını aşmış bireylerde uygulanabilir. Mezoterapi uygulaması, kişiye özel olarak planlanmalı ve kişinin sağlık durumu, yaşı, fiziksel durumu, tedavinin uygulanacağı bölge, tedavi (mikroenjeksiyon) içeriği gibi kriterler tedavi öncesi yapılacak tetkiklerle belirlenir.
Her tıbbi uygulamada olduğu gibi, mezoterapiye veya enjekte edilecek maddelere karşı bilinen alerjik reaksiyon potansiyeli olan kişilerde uygulanması uygun değildir. Bunların haricinde yine mezoterapiye uygun olmayan durum teşkil eden faktörler iyi etüt edilmelidir.
Tedaviye uygun görülen hastalarda, mezoterapinin uygulanacağı bölgede, geliştirilen karışımın cildin orta katmanına çok ince iğneler kullanılarak uygulanır.
Mezoterapi mutlaka uzman hekimler tarafından ve kişiye özel tek kullanımlık iğnelerle uygulanmalı ve hasta, sürekli olarak takip edilmelidir.
Tedavi uygulanacak bölge lokal anesteziklerle rahatlatılabilir.
Hazırlanan solüsyon (karışım) kişiye özel iğnelerle hekimin belirlediği açılarla ilgili bölgeye uygulanır. Enjeksiyonda bazen mekanik tabancalar da kullanılabilir.
Cildin orta tabakasına hazırlanan solüsyon enjekte edilir.
Mezoterapi uygulanan hasta, uygulamanın hemen ardından normal yaşantısına dönebilir ve çoğunlukla pansuman gerektirmez.
Epidermal Mezoterapi (Derinin üst tabakasına uygulanır)
Kompleks (Kapsamlı) Mezoterapi olarak 3 grupta toplanabilir.
Yine, uygulama bölgesine göre de farklı tanımlamalar ortaya çıkacaktır. Yüz, Saç, Vücut Mezoterapisi gibi bölgesel tanımlamalar da mevcuttur.
Mezoterapi Etki Mekanizması
Hastanın kişisel ihtiyacına göre hazırlanan solüsyonun enjeksiyonu sonrası, ilgili bölgede kan dolaşımı hızlandırılır ve lenfatik faaliyetler ve bağışıklık sistemi desteklenir. Bu sayede cilt altı dokusu daha iyi beslenir, onarılır, gevşeyen doku tekrar sertleşir ve daha gergin bir görünüm alır. Özetle, cilt dokusunun yenilenme süreci hızlandırılmış olur.
Tedavinin başarısının sırrı yine, kişiye özel planlama yapmaktan geçmektedir. Kişinin yaşına, fiziksel durumuna ve ihtiyacına göre düzenlenmiş tedavi planı, hangi oranda karışımın ne kadar ne zaman ve kaç seansla uygulanacağını belirleyecektir.
Mezoterapinin Yararları
Saç Mezoterapisinin, kellik ve saç kıran rahatsızlığı yaşayan kişilerde yeniden saç çıkışını sağladığı bilinmektedir. Bunun haricinde, akut veya kronik ağrıların giderilmesinde ve spor yaralanmalarında da uygulanmaktadır.
Mezoterapinin Yan Etkileri
Çoğu tıbbi tedavide olduğu gibi, mezoterapi sonrası oluşabilecek bazı yan etkiler söz konusu olabilir. Bunlar çoğunlukla;
Ciltte hassasiyet
Ciltte şişkinlik
Cilt yüzeyinde kızarıklık veya morarma
Bulantı-kusma
İshal
Deri döküntüleri şeklinde gerçekleşir.
Mezoterapi Kimlere Uygun Değildir?
Mezoterapi için uygun olmayan kişiler;
Gebe ve emziren kadınlar
Kanser hastaları
İnsüline bağımlı (Tip1) şeker hastaları
Bilinen alerjik deri reaksiyonu mevcut hastalar
Felç geçmişi olan
Hemofili hastaları
Enjeksiyon içeriğindeki maddelerden birine bilinen alerjisi olanlardır.
Mezoterapi Uygulaması Sonrası
Mezoterapi seansı sonrasındaki ilk 15-20 saat içinde;
Makyaj yapılmamalı,
Ağrı kesiciler kullanılmamalı,
Bölge su ile temas etmemeli,
Dar kıyafetler tercih edilmemeli,
Zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalı,
Bölge kaşınılmamalı,
Beslenmeye dikkat edilerek, alkol, sigara ve protein değeri yüksek gıdalardan kaçınılmalı
Gerekirse bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır.
Mezoterapi, daha önce de belirtildiği gibi; dermatologlar tarafından, uygun ortamlarda ve gerekli tetkikler tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Ehil olmayan kişiler tarafından yapılacak tedaviler enfeksiyon riskinden alerjik reaksiyonlara, kalıcı cilt hasarlarından ölüme kadar geniş bir yan etki riskiyle karşı karşıya kalma ihtimalini arttıracaktır.
Mezoterapi ile ilgili daha detaylı bilgi için www.innoaesthetics.com.tr sayfasını ziyaret ederek mezoterapi ürünleri ve kullanımları hakkında bilgi alabilirsiniz.
ETİKETLER: epidermal mezoterapi, innoaesthetics, kadinvekahve.com, kompleks mezoterapi, mezoterapi, mezoterapi nedir, nokta mezoterapi, Türkiye