enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
10,7100
EURO
12,1581
ALTIN
642,91
BIST
1.713
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Hafif Sağanak
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
SON DAKİKA
FETÖ’den aranan firari emniyet müdürü Osman Kaplan yakalandı
Benzine büyük zam kapıda
Eylem hazırlığındaki 2 PKK’lı mühimmatlarla yakalandı
MSB: “Teröristlere ait 163 mağara tahrip edildi
İstanbul Esenyurt’ta ortalık savaş alanına döndü
Meral Akşener’in konvoyunda kaza: 2 araç hasar gördü…
Balıkesir’de çatışma: 1 polis memuru şehit oldu
Malatya’da bina çöktü: Enkaz altında yaralılar var
Eren Kış-1 Operasyonu başlatıldı
İran’da kaza yapan tavuk yüklü Türk TIR’ı yağmalandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →
9 Kasım güncel koronavirüs tablosu açıklandı…
Tansiyon ilaçları tip 2 diyabet riskini düşürüyor
3. doz Biontech ne zaman yapılacak? 3. doz aşı ne zaman, kimlere yapılmalı?
İşte 31 Ekim koronavirüs tablosu…

Osteoporoz En Çok Kadınları Etkiliyor!

Osteoporoz yani halk arasında kemik erimesi olarak bilinen durum kemiğin en sık görülen metabolik hastalığıdır. Yapılan araştırmalara göre 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve 50 yaşın üzerinde ki 5 erkekten birinde osteoporoz görülmektedir.

SAĞLIK
18 Kasım 2021 12:55
0
A+
A-

Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. Osteoporoz erken dönemde büyük sorunlara yol açmasa da yaş ilerledikçe kemiklerde hasar oluşumuna yol açabileceğinde hastalık rutin taramalar ile erken dönemde tespit edilerek kontrol altına alınabilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Nükleer Tıp bölümünden, Uzm. Dr. Selda Yılmaz ‘Osteoporoza karşı dikkat edilmesi gerekenler’ hakkında bilgiler verdi.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü osteoporoz tanısında kullanılan en iyi yöntemdir.

Konvansiyonel radyografi, kantitatif ultrason, kantitatif bilgisayarlı tomografi, nötron aktivasyon analizi, magnetik rezonans, radyografik absorbsiyometri, foton-X ray absorbsiyometri ve son yıllarda QCT gibi yöntemlerle kemik mineral dansitesi belirlenebilmektedir. Çift enerjili X-ışını absorbsiyometri (DEXA) en yaygın kullanılan kemik mineral yoğunluğu ölçüm yöntemidir.

DEXA ölçümleri osteoporoz gibi sistemik hastalıkların tanı ve takibinde en önemli ölçüm yöntemi olmasının yanı sıra, ortopedik protez çevresindeki kemik dokunun sağlık durumu hakkında bilgi vererek, cerrahi tedavi tercihlerinin gözden geçirilmesine de sebep olabilmektedir.

osteoporoz

Osteoporoz kadınlarda menopoz sonrası en önemli risk faktörü

Kemikteki kırılganlık (veya dayanıklılık) kemiğin yapısındaki düzen ve mineral madde yani kalsiyum ve fosfor miktarı ile orantılıdır. Lokal bir patoloji veya sistemik bir hastalık sonucu kemiğin birim alanındaki mineral madde azlığı ki hacimsel kemik mineral yoğunluğu (KMY/dansite) ile yüksek uyumluluk gösterir, kırılma (fraktür) riskini artırmaktadır.

Osteoporoz için pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bunların en önemlileri; menopoz sonrası kadınlar, 65 ve üzeri yaşta olmak, KMY kaybına neden olacak ilaç kullanımı veya hastalığın bulunmasıdır. Eğer ailede kırık hikayesi, en az 3 ay süresince glukokortikoid tedavisi, malabsorbsiyon nedenleri yani barsak da emilim bozukluğu oluşturabilecek hastalıklar ya da ameliyatlar geçirmiş olmak, primer hiperparatiroidizm, düşmeye eğilim, radyografide osteopeni görünümü, hipogonadizm gibi hormonal sebepler, anoreksia gibi yeme bozuklukları, erken menopoz (45 yaş altı), romatoid artrit gibi sistemik hastalıklar ve tedavilerinde kullanılan ilaçlar, 25 yaşındaki ağırlığından 10 daha fazla kilo kaybı, 57 kilodan az olmak, sigara içmek, aşırı alkol alımı, düşük diyetsel kalsiyum alımı, uzun dönem heparin, antikonvülsan kullanımı, tirotoksikoz, hiperkortizolizm, vitamin D eksikliği, böbrek ya da karaciğer hastalığı varsa risk artacağı için daha dikkatli olunmalı ve mutlaka DEXA ile ya da doktorunuzun size önereceği yöntemlerle KMY değerlerinizi ölçtürmelisiniz.

Osteoporoz (kemik erimesi) kendini kırıklarla göstermeye başladığı safhada tedavi edilmesi oldukça güç bir hastalıktır. Elbette osteoporozun her safhada hem ilaçlarla, hem cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkündür ancak erken tanı konduğunda kişinin yaşam kalitesi artmaktadır.

osteoporoz

ETİKETLER: kadınlarda kemik erimesi, kemik erimesi, menopoz, osteoporoz
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.