Sarı çiçekli ve çok yıllık bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin köklerinden elde edilen zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi son yıllarda halk sağlığının korunması açısından önem kazanmış durumda. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olan bu madde uzmanlar tarafından birçok kronik rahatsızlığın tedavisinde ve korunma aşamasında öneriliyor.
Ana vatanı Hindistan olan ve Hint safranı olarak da anılan zerdeçalda bulunan kurkumin köri, safran gibi baharatlara da sarı-turuncu renklerini vermesi ile bilinir. E, C ve K vitaminleri, enerji, protein, karbonhidrat ve yağ içerir. Geleneksel Çin ve Hindistan tıbbında bu madde, uzun yıllardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği ise yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumdadır.
Bu özellikleri ile pek çok kanser çeşidinde, öğrenme ve hafıza üzerinde, Alzheimer, Parkinson, Multiple Skleroz (MS), diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok hastalığın tedavisinde etkili olduğu belirtilmektedir.
Peki bu mucizevi bitki hangi hastalıkların tedavisinde nasıl bir etki gösteriyor?
KANSER: Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hastalık kanserdir. Tıp alanında çığır açan birçok gelişme meydana gelmesine rağmen etkili ve sadece kanserli hücreye müdahale edebilecek tedavilerin yeni yeni gelişmeye başladı. Kurkumin maddesi ise işte tam olarak burada devreye giriyor. Kanser tedavileri genelde kanserli hücreyi öldürürken sağlıklı yapılara da zarar veriyor; ancak kurkumin molekül ağırlığının düşük olması, toksisitesinin olmaması gibi özellikleri nedeniyle kanserle savaşta öncü bir molekül haline gelmiş durumda.
NÖROLOJİK HASTALIKLAR: Kurkumin normal beyin aktivitesi için önemli olan proteinlerin seviyelerini arttırır, bu durum da yetişkin beynindeki bilişsel kapasitenin artmasını sağlar. Bu özelliği nedeniyle Parkinson hastalarında koruyucu ve tedavi edici özelliği olduğu, Alzheimer’a karşı antioksidan proteinlerin üretimini sağlayan genin dönüşümü ile koruma sağladığı, tüm hücre zarlarından kolaylıkla geçebilen bir özelliğe sahip olması dolayısıyla da MS tedavisinde etkili olabileceği düşünülmüştür.
DİYABET: Yapılan çalışmalar kurkuminin kan glikoz düzeyinde belirgin bir azalma meydana getirirken insülin düzeyinde de artışı sağladığını, yaşa bağlı belli başlı komplikasyonları önlediğini göstermektedir.
OBEZİTE: Fareler üzerinde yapılan deneylerde kurkuminin insülin direncini azaltarak ve antioksidan enzim salınımını arttırarak obeziteyi önlediği anlaşılmıştır.
Zerdeçalın faydaları bu saydığımız hastalıklar dışında da sağlığımız üzerinde etkisini gösterir. Kalp sağlığının korunmasında, iltihaplı hastalıklarda, eklem ağrılarında ve cilt problemlerinde bizlere yarar sağlar. Anlaşılacağı üzere zerdeçalın yararları saymakla bitmiyor.
Soframızda sıklıkla yer verdiğimiz bir baharat olmayan zerdeçalın kullanımı için birkaç öneri vermek gerekirse;
Çoğunlukla güvenli bir bileşik olarak kabul edilen kurkuminin kullanımı için özellikle bir kronik rahatsızlığınız ya da tedavi gerektiren bir hastalığınız varsa zerdeçalın zararları/yan etkileri de olabileceğini göz önünde bulundurarak, doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.