enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,5531
EURO
15,5788
ALTIN
796,71
BIST
2.065,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Güneşli
5°C
İstanbul
5°C
Güneşli
Cuma Az Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
SON DAKİKA
Şans Topu sonuçları: Büyük ikramiye bir kişinin
Sayısal Loto sonuçları: Büyük ikramiye devretmeye devam ediyor
Sayısal Loto’da büyük ikramiye 115 bin lirayı aştı
On Numara’da büyük ikramiyenin sahibi bir kişi oldu
İzmir’deki yangında 2’si ağır, 3 yaralı!
‘Dur’ ihtarına uymadı, polislerin üzerine araç sürdü
Sayısal Loto’da ikramiye kazandıran numaralar…
Süper Loto sonuçları: Büyük ikramiye dev boyutlara ulaştı
Vergi dairesinde rüşvet operasyonu
Eşini öldürdü, ‘pişman değilim, Allah rahmet eylesin’ dedi
TÜMÜNÜ GÖSTER →
Seçmen Erdoğan’a rest çekti: Onaylamıyorum
“Elektrik sessizce zamlandı”
Asgari ücret kararı Resmi Gazete’de
Baldızına kadro veren rektör Erhan Tabakoğlu’ndan ilginç açıklama

Tüberküloz hastalığı pandemi sürecinde gölgede kaldı

Pandeminin başladığı günden bu yana koronavirüs hastalığına yoğunlaşılmasından kaynaklı solunum yolu ile bulaşabilen bir diğer enfeksiyon hastalığı olan tüberküloz arka planda kaldı

GÜNDEM
13 Ocak 2022 11:25
0
A+
A-

Medicana Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Tunç, Verem Hastalığı Farkındalık Haftası’ nda önemli açıklamalarda bulundu.

Verem Hastalığına Yakalanan Sayısı da Artıyor

Halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hastalığı ile ilgili toplumsal bilinçlendirme ve konunun önemini vurgulamak açısından her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftaya “Verem Hastalığı Farkındalık Haftası” adı verilmiştir. Son iki yıldır koronavirüs pandemisi ile mücadele edilmesi sonucu tüberküloz hastalığının arka planda kalması nedeniyle verem hastalığı vakalarının da arttığını belirten Uzm. Dr. Ali Tunç, verem hastalığının öneminin altını çizdi ve şu konulara dikkat çekti:

‘’Aynı koronavirüste olduğu gibi verem hastalığı da solunum yolu ile vücuda giren bir mikroorganizma nedeniyle oluşmaktadır. Bu hastalık akciğerde yaralar oluşmasına neden olabildiği gibi lenf bezlerini ve vücudun çeşitli organlarını da etkilemektedir. Önceki yüzyıllarda dünya çapında toplu ölümlere neden olan tüberküloz hastalığı, dünyadaki birçok ülkede uygulanan bağışıklama programları sayesinde nadir görülen bir hastalık hâline gelmiştir.

Uzm. Dr. Ali Tunç-Tüberküloz
Uzm. Dr. Ali TUNÇ

Pandemide Tüberkülozun Ciddiyeti Gölgede Kaldı

Verem hastalığı ile mücadelede önemli bir yol kat edildiğini ifade eden Medicana Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç: “Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılan zorunlu aşılama programının yaygınlaşması ile verem hastalığının görülme sıklığı oldukça azaldı. Ülkemizin de yer aldığı 53 ülkenin bulunduğu DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Avrupa Bölgesi’nde verem hastalığının bir yılda görülme sıklığı yüz binde 25’e kadar geriledi.

Aynı zamanda tüberküloz tedavisinin ülkemizde sağlık kuruluşları tarafından yakından takip edilmesi sonucu hastalığın mortalite (ölüm) hızının da yaklaşık yüz binde 0.5 oldu. Tüberküloz tedavisinde hastalara ücretsiz olarak dağıtılan ilaçlar ve ilaç kullanımının Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) ile takip edilmesi ölüm oranlarını oldukça düşürdü. DSÖ Avrupa Bölgesinde yüz binde 2.9 olan mortalite oranı ülkemizde 0.5’e kadar düşmüştür.

Pandemi süreci boyunca tüberkülozun ikinci planda kalmasının verem görülen vaka sayılarında artışa neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Tunç, damlacık yolu ile bulaşan bu hastalığın vücutta yıllar boyunca gizli kalabileceğini belirtti.”

Ateş, Göğüs Ağrısı ve Halsizlik Belirtiler Arasında GörülebilirDr. Ali Tunç, ‘’ Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin vücuda girmesi sonucu tüberküloz hastalığının oluştuğu biliniyor. Ancak bazen bu bakteri vücuda girdiği zaman hemen hastalığa yol açmıyor ve bir süre gizli kalıyor. Bağışıklık sisteminin savunma mekanizması bu bakterinin vücutta hastalığa yol açmamasını sağlarken bağışıklık sistemi zayıfladığı anda bu bakteriler savunma bariyerini geçerek hastalığa neden olabiliyor.

Vücutta gizli kalması nedeniyle birçok kişinin gizli tüberküloz taşıyıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tüberküloz bakterisi ile karşılaşıldığı anda vücutta enfeksiyon oluşabiliyor. Bu enfeksiyon vücutta yıllarca devam edebiliyor. Hastalığın ilk evresinde genellikle bir belirti olmuyor, ancak bazen hafif öksürük oluşabiliyor. Gece terlemesi, hafif ateş, halsizlik, göğüs ve sırt bölgesinde ağrı, hızlı kilo kaybı gibi belirtiler ile kendini belli eden bu hastalık vücutta birçok organda enfeksiyon oluşmasına neden olabilmektedir.

Enfeksiyon oluşan bölgeye göre sindirim problemleri, karın ağrısı, karaciğer ve dalakta büyüme, lenf bezlerinde şişlik gibi ek belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Tüberküloz belirtilerinin görülmesi veya verem hastaları ile temasta bulunulması halinde kişilerin verem savaş dispanserlerine ya da sağlık kuruluşlarında ilgili branş hekimlerine başvurması gerekmektedir.’’ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.